Νέα & Ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο πραγματοποίησης του θεσμού "Ακροατής Πανεπιστημιακών Μαθημάτων" κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 όπου δίνεται η δυνατότητα σε συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν μαθήματα  Προπτυχιακών σπουδών της επιλογής τους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά, με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, από 27/08/2024 έως 20/09/2024 για το χειμερινό εξάμηνο και 13.01.2025 έως 07.02.2025 για το εαρινό εξάμηνο στο σύνδεσμο: http://auditor.upatras.gr/ (ο σύνδεσμος θα ενεργοποιηθεί με την έναρξη υποβολής αιτήσεων).

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες καθώς και ο Κανονισμός του θεσμού "Ακροατής Πανεπιστημιακών Μαθημάτων" διατίθενται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/stay-tuned/akroatis-panepistimiakon-mathimaton/

auditor

 

 

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ Ι.Ε.Κ.

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025

Ανακοινώνεται ότι, με απόφαση της υπ’ αριθμ. 278/04.06.2024 Συνέλευσης του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών, για τη διεξαγωγή Κατατακτηρίων Εξετάσεων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 46935/Ζ1/21.4.2022 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 2031/21.04.2022 τ. Β΄), η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-20245σε απόφοιτους ΙΕΚ ή Μεταλυκειακών Τάξεων, θα γίνεται στη Γραμματεία του Τμήματος κατά το διάστημα από 1 έως 15 Νοεμβρίου 2024.

Α. Για τη διεξαγωγή Κατατακτηρίων Εξετάσεων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 46935/Ζ1/21.4.2022 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 2031/21.04.2022 τ. Β΄), είναι δυνατή η κατάταξη:

  1. Των κατόχων Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ειδικότητες Ι.Ε.Κ. ν.2009/1992):
    1. Τεχνικού Επιμεταλλώσεων (Τομέας Χημικής Βιομηχανίας)
    2. Τεχνικού Μεταλλικών Επιφανειών (Τομέας Χημικής Βιομηχανίας)
    3. Τεχνικού Ελέγχου Υλικών (Τομέας Χημικής Βιομηχανίας)
    4. Τεχνικού Κεραμικών Υλικών (Τομέας Χημικής Βιομηχανίας)
    5. Τεχνικού Φαρμάκων Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων (Τομέας Χημικής Βιομηχανίας)

2.    Των κατόχων Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ειδικότητες Ι.Ε.Κ. ν.4186/2013):

  1. Τεχνικού Χημικών Εργαστηρίων & Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών
  2. Τεχνικού Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων

Β.   Ο ανώτατος αριθμός αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας που μπορούν να καταταχθούν στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, ορίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου αριθμού των εισακτέων κάθε έτους.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

α)        Αίτηση του ενδιαφερομένου.

β)        Αντίγραφο Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμου τίτλου.

Εξάμηνο Κατάταξης: Α΄

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου 2024 βάσει προγράμματος που θα ανακοινωθεί έγκαιρα μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων.

Εκ της Γραμματείας

Το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην «Επιστήμη των Υλικών» σύμφωνα με τις διατάξεις του επικαιροποιημένου Κανονισμού Λειτουργίας του ΠΜΣ (ΦΕΚ 6377/07.11.2023, τ. Β'.) κατά τις διατάξεις του Νόμου 4957/2022, προκηρύσσει για το χειμερινό εξάμηνο σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 την εισαγωγή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) έως και είκοσι (20) φοιτητών.

Το Π.Μ.Σ. «Επιστήμη των Υλικών» οδηγεί αποκλειστικά στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Επιστήμη των Υλικών» με εξειδίκευση σε δύο ειδικεύσεις:

α)           «Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά»

β)           «Υπολογιστική Επιστήμη των Υλικών»

Το Π.Μ.Σ. «Επιστήμη των Υλικών» λειτουργεί χωρίς δίδακτρα.

Έχει ως γνωστικό αντικείμενο την Επιστήμη των Υλικών και τις εφαρμογές των υλικών στη βιομηχανία, την πληροφορική και τις επικοινωνίες, την ενέργεια, τη βιοϊατρική, το περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, καλύπτοντας την εν λόγω θεματολογία τόσο στη θεωρητική, όσο και στην τεχνολογική της διάσταση.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεως έχουν:

  1. Πτυχιούχοι Τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών και Επιστημών Υγείας, Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής
  2. Πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
  3. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και τελειόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προσκομίσει Βεβαίωση Περάτωσης των Σπουδών τους το αργότερο μια ημέρα πριν την ημερομηνία συνεδρίασης της Συνέλευσης για επικύρωση του πίνακα των επιτυχόντων. Στην περίπτωση αυτή, αντίγραφο του πτυχίου ή του διπλώματός τους προσκομίζεται πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεγέντες θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τη λήξη των εγγραφών.

Κατά τα λοιπά, θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 του επικαιροποιημένου Κανονισμού Λειτουργίας του ΠΜΣ (ΦΕΚ 6377/07.11.2023, τ. Β'.) κατά τις διατάξεις του Νόμου 4957/2022.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κυρίως κριτηρίων τα οποία ορίζονται από το νόμο αλλά και από τα αρμόδια όργανα του Τμήματος:

  • Γενικός βαθμός πτυχίου/διπλώματος και αναλυτική βαθμολογία του υποψήφιου στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
  • Διπλωματική εργασία (όπου προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο) ή/και πιθανή ερευνητική εργασία (δημοσιεύσεις) ή/και επαγγελματική εμπειρία, σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
  • Συνέντευξη του υποψηφίου (συνεκτίμηση της προσωπικότητας, της επιστημονικής συγκρότησης και των συστατικών επιστολών).
  • Άλλα προσόντα (π.χ. άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, γνώση άλλων ξένων γλωσσών κ.τ.λ.).

Τα κριτήρια εισαγωγής των Μεταπτυχιακών Φοιτητών περιγράφονται λεπτομερώς στον Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Μ.Σ.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καλούνται να δημιουργήσουν αιτήσεις εισαγωγής στη δικτυακή πύλη https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm, να καταχωρήσουν τα απαραίτητα στοιχεία τους ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες που εμφανίζονται στο εγχειρίδιο χρήσης, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και να επισυνάψουν ηλεκτρονικά στην ανωτέρω διεύθυνση:

α.       αίτηση συμμετοχής (https://www.matersci.upatras.gr/images/joomlart/university/docs/secretariat/PostGradEPYL_aitisi.pdf),

β.       αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών,

γ.       πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.

δ.       αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (αναφορά αναλυτικά σε σπουδές, διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία, επιστημονική δραστηριότητα),

ε.        αποδεικτικά ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας, (εάν υπάρχουν),

στ.    τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές (Οι επιστολές πρέπει να υπογράφονται από μέλη ΔΕΠ του εκπαιδευτικού Ιδρύματος του υποψηφίου ή από μέλη ΔΕΠ άλλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι εξοικειωμένα με την επιστημονική κατάρτιση του υποψηφίου).

ζ.        αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου (εάν υπάρχει),

η.       δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (εάν υπάρχουν),

θ.        φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας,

ι.         αντίγραφο πιστοποιητικού γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

Επίσης, καλούνται να προσκομίσουν και σε έντυπη μορφή εντός της προθεσμίας υποβολής, στη Γραμματεία του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών (Πανεπιστημιούπολη – Ρίο, Τ.Κ. 26504, τηλ. 2610996304) τα ανωτέρω δικαιολογητικά.

Η προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων στην Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος, η οποία ενδέχεται να είναι εξ αποστάσεως, θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και την ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών μπορούν να βρεθούν στη σελίδα του Τμήματος στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.matersci.upatras.gr. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος:

1. Γεώργιος Χ. Ψαρράς, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.upatras.gr, τηλ. 2610996316

2. Βασίλειος Γεωργακίλας, e-mail: viegeorgaki@upatras.gr, τηλ. 2610996321

3. Ιωάννης Θανόπουλος, e-mail: ithano@upatras.gr τηλ. 2610996348

Διευκρινίσεις σχετικές με τις αιτήσεις δίνονται από τη Γραμματεία του Τμήματος (κα Π. Μπόμπολα, e-mail: bobola@upatras.gr, Τηλ.: 2610996304).

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Επιστήμης των Υλικών

Εμμανουήλ Πασπαλάκης

Καθηγητής

Ανακοινώνεται ότι, με απόφαση της υπ’ αρίθμ. 278/04.06.2024 Τακτικής Συνέλευσης του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών για την διεξαγωγή Κατατακτηρίων Εξετάσεων σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Φ 1/192329/Β3/13-12-2013 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 3185/16.12.2013 τ.Β΄), η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα γίνεται στη Γραμματεία του Τμήματος κατά το διάστημα από 1 έως 15 Νοεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Φ1/192329/Β3 Υπουργικής Απόφασης του ΦΕΚ 3185/16.12.2013 τ. Β’ και την 92983/Ζ1 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1329/2.7.2015, τ. B’ (όπως συμπληρώθηκε μεταγενεστέρως) είναι δυνατή η κατάταξη:

Πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

α)  Αίτηση του ενδιαφερομένου
β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού, συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

Εξάμηνο Κατάταξης: Α΄

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου 2024 βάσει προγράμματος που θα ανακοινωθεί έγκαιρα μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων.

 

ΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
(απόφαση της υπ’ αριθμ. 278/04.06.2024 Συνέλευσης του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών)

 1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Συναρτήσεις μιας μεταβλητής: όριο, συνέχεια, αντιστροφές συναρτήσεις. Εκθετικές, λογαριθμικές, υπερβολικές συναρτήσεις και οι αντίστροφές τους. Αναδρομή στον διαφορικό λογισμό συναρτήσεων μιας μεταβλητής: τεχνικές παραγώγισης, εφαρμογές παραγώγων, διαφορικά. Θεώρημα πεπλεγμένης και αντίστροφης συνάρτησης.
Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών: Όρια και συνέχεια, μερικές παράγωγοι και διαφορικά.
Αναδρομή στον ολοκληρωτικό λογισμό συναρτήσεων μιας μεταβλητής: τεχνικές ολοκλήρωσης, εφαρμογές ολοκλήρωσης.
Γενικευμένα ολοκληρώματα.
Απλές διαφορικές εξισώσεις 1ης τάξης (Διαχωρίσιμες Εξισώσεις).
Σειρές αριθμών και συναρτήσεων-Κριτήρια σύγκλισης. Απόλυτη και ομοιόμορφη σύγκλιση.
Παραγώγιση και ολοκλήρωση σειρών.
Σειρές Taylor, δυναμοσειρές.
Μιγαδικοί αριθμοί
Άλγεβρα διανυσμάτων. Συστήματα συντεταγμένων. Εσωτερικό, εξωτερικό και μικτό γινόμενο διανυσμάτων. Εξίσωση ευθείας και επιπέδου. Κωνικές τομές.
Μέθοδος Crammer για επίλυση γραμμικών συστημάτων.
Διανυσματικές συναρτήσεις και εξίσωση καμπύλης. Εξίσωση επιφάνειας. Επιφάνειες εκ περιστροφής. Καμπυλότητα και στρέψη καμπύλης. Βαθμωτά και διανυσματικά πεδία.

2. ΦΥΣΙΚΗ
Διανύσματα. Κίνηση σε μία διάσταση: μέση ταχύτητα, Στιγμιαία ταχύτητα, Επιτάχυνση, Ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Ελεύθερη πτώση. Εξαγωγή των εξισώσεων κίνησης με τη χρήση απειροστικού λογισμού. Κίνηση σε δύο διαστάσεις: τα διανύσματα μετατόπισης, ταχύτητας και επιτάχυνσης. Κίνηση με σταθερή επιτάχυνση σε δύο διαστάσεις, ομαλή κυκλική κίνηση, εφαπτομενική και ακτινική επιτάχυνση στην καμπυλόγραμμη κίνηση, σχετική ταχύτητα και επιτάχυνση. Οι νόμοι της κίνησης: η έννοια της δύναμης, ο πρώτος νόμος του Newton και αδρανειακά συστήματα αναφοράς, αδρανειακή μάζα, ο δεύτερος νόμος του Newton, βάρος, ο τρίτος νόμος του Newton, εφαρμογές των νόμων του Newton, δυνάμεις τριβής. Κυκλική κίνηση: εφαρμογή του δεύτερου νόμου του Newton στην ομαλή κυκλική κίνηση, κίνηση με την παρουσία δυνάμεων που αντιστέκονται στην κίνηση.
Έργο και ενέργεια: έργο σταθερής δύναμης, έργο μη σταθερής δύναμης σε μία διάσταση, έργο και κινητική ενέργεια, ισχύς. Δυναμική ενέργεια και διατήρηση της ενέργειας: διατηρητικές και μη διατηρητικές δυνάμεις, Δυναμική ενέργεια, διατήρηση της μηχανικής ενέργειας, μη διατηρητικές δυνάμεις και το θεώρημα έργου-ενέργειας,
Δυναμική ενέργεια σε ελατήριο, σχέση μεταξύ διατηρητικών δυνάμεων και δυναμικής ενέργειας, διαγράμματα ενέργειας και σταθερότητα της ισορροπίας, διατήρηση ολικής ενέργειας. Γραμμική ορμή και κρούσεις: γραμμική ορμή και ώθηση, διατήρηση της γραμμικής ορμής για συστήματα δύο σωμάτων, κρούσεις, κρούσεις σε μία διάσταση και δύο διαστάσεις, κέντρο μάζας, κίνηση ενός συστήματος σωμάτων.
Περιστροφή ενός στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα: γωνιακή ταχύτητα και γωνιακή επιτάχυνση, περιστροφική κίνηση με σταθερή γωνιακή επιτάχυνση, σχέση ανάμεσα με γωνιακές και γραμμικές ποσότητες, κινητική ενέργεια περιστροφής, υπολογισμός ροπών αδράνειας, ροπή, σχέση ανάμεσα στη ροπή και στη γωνιακή επιτάχυνση, έργο και ενέργεια στη περιστροφική κίνηση. Κύλιση, στροφορμή και ροπή: Κύλιση ενός στερεού σώματος, διανυσματικό γινόμενο και η ροπή, περιστροφή ενός στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα, διατήρηση της στροφορμής. Στατική ισορροπία και ελαστικότητα: οι συνθήκες ισορροπίας ενός στερεού αντικειμένου, το κέντρο βάρους, παραδείγματα στερεών που βρίσκονται σε ισορροπία, ελαστικές ιδιότητες στερεών.
Επιφανειακή τάση και τριχοειδικά φαινόμενα. Μηχανική ρευστών: καταστάσεις της ύλης, μεταβολή της πίεσης συναρτήσει του βάθους, άνωση και η αρχή του Αρχιμήδη, ρευματικές γραμμές και η εξίσωση συνέχειας, Εξίσωση του Bernoulli, ιξώδες.

3. ΧΗΜΕΙΑ
Άτομα, μόρια και ιόντα: Ατομική δομή και ηλεκτρονική. Κβαντική θεώρηση του ατόμου, κβαντικοί αριθμοί και ατομικά τροχιακά. Περιοδικός πίνακας και περιοδικές ιδιότητες. Ιοντικός και ομοιοπολικός δεσμός και μοριακή γεωμετρία. Διαλύματα, oξέα βάσεις, pH άλατα αντιδράσεις, στοιχειομετρία. Χημική ισορροπία-αρχή του Le Chatelier. Χημική κινητική. Αντιδράσεις οξειδοαναγωγής. Καταστάσεις της ύλης, Χημεία στοιχείων κυριότερων ομάδων, μεταβατικά στοιχεία και ενώσεις σύνταξης.