Νέα & Ανακοινώσεις

Εαρινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2022-2023»

Σας ενημερώνουμε ότι, η Συνέλευση του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών στην υπ’ αριθμ. 249/15.02.2023 συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα σχετικά με την πρόσληψη εντεταλμένων διδασκόντων κατά το εαρινό εξάμηνο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ. Α’) ως εξής:

  1. Γνωστικό Αντικείμενο: «Εργαστήριο Βιολογίας» για τη διδασκαλία του μαθήματος «Εργαστήριο Βιολογίας».

Προτεινόμενοι με σειρά κατάταξης:

  1. 1.Αλεξάνδρα Παξινού (προτείνεται προς πρόσληψη)
  2. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος
  3. Θεοδώρα Μούρτζη

Β.      Γνωστικό Αντικείμενο: «Εργαστήριο Γενικής Χημείας» για τη διδασκαλία του μαθήματος «Χημεία ΙΙ (εργαστηριακό τμήμα)».

Προτεινόμενοι με σειρά κατάταξης:

  1. 1.Ιωάννα Παπαβασιλείου (προτείνεται προς πρόσληψη)
  2. Ζαχαρούλα Ιατρίδη
  3. Αργύριος Κολοκυθάς-Ντούκας
  4. Ελένη Μαζαρακιώτη
  5. Γκόλφω Κορδοπάτη
  6. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος
  7. Αλεξάνδρα Παξινού

Γ.      Γνωστικό Αντικείμενο: «Εργαστήριο Οπτικής και Σύγχρονης Φυσικής» για τη διδασκαλία του μαθήματος «Εργαστήριο IV Φυσικής».

Προτεινόμενοι με σειρά κατάταξης:

  1. 1.Μαριάννα-Σταματίνα Βασιλακάκη (προτείνεται προς πρόσληψη)

Ενστάσεις επί της ανωτέρω απόφασης, μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος (mscisecr@upatras.gr) έως και την Τρίτη 21/2/2023 και ώρα 12:00 μ. προκειμένου να εξεταστούν αρμοδίως.

Εκ της Γραμματείας

Σύμφωνα με το νέο Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπ'αριθμ 232/17.12.2022 τεύχος Α, οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών εντάχθηκαν στον κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου μπορούν να συμμετάσχουν σε ανάλογες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε με συντονισμένες προσπάθειες του Συλλόγου Αποφοίτων (Σ.Ε.Υ.Κ.) των Τμημάτων Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και των δύο Τμημάτων.

 

Επίσης τονίζεται ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να ενταχθούν στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα στους γενικούς κλάδους, που δέχονται αποφοίτους όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων (π.χ. ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, κλπ), και ως εκ τούτου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις σχετικές προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Προσοντολόγιο δεν έχει σχέση με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (οι καθηγητές στα Γυμνάσια-Λύκεια ανάλογα με την ειδικότητα τους εντάσσονται σε ΠΕ που σημαίνει Περιοχή Ειδίκευσης).

 

Με ελληνική σφραγίδα: Απαραβίαστος έλεγχος γνησιότητας υπόσχεται τέλος στις απομιμήσεις

Σύστημα λέιζερ του Πανεπιστημίου Πατρών χαράσσει σε προϊόντα μοναδικές υπογραφές «οπτικού θορύβου»

https://www.in.gr/2022/09/05/b-science/episthmes/elliniki-sfragida-aparaviastos-elegxos-gnisiotitas-yposxetai-telos-stis-apomimiseis/

Βαγγέλης Πρατικάκης,
 

 

Από τις τσάντες «μαϊμού» μέχρι τα πλαστά φάρμακα και ολοκληρωμένα κυκλώματα, τα προϊόντα απομίμησης έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για πολλές βιομηχανίες -ειδικά όταν η απομίμηση δύσκολα ξεχωρίζει από το γνήσιο με γυμνό μάτι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών έφτασαν πιο κοντά στη λύση με ένα σύστημα λέιζερ που χαράσσει σε αντικείμενα μικροσκοπικές, μοναδικές ετικέτες γνησιότητας, οι οποίες είναι αδύνατο να αντιγραφούν ακόμα και από τον δημιουργό τους.

Η μέθοδος αξιοποιεί το γεγονός ότι το λέιζερ δημιουργεί κουκκίδες με τυχαίες ατέλειες, οι οποίες δίνουν μια μοναδική υπογραφή οπτικού θορύβου. Η πιθανότητα να επαναλάβει κανείς το σχέδιο, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει τον ίδιο εξοπλισμό, είναι μία στο ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια (10-15), αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο Scientific Reports, έκδοση του ομίλου Nature.

Η τεχνική αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην τεχνολογία των PUF (Physical Unclonable Functions), η οποία αφορά τη δημιουργία μοναδικών, μη αντιγράψιμων αναγνωριστικών, και χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία ημιαγωγών για τον έλεγχο γνησιότητας των τσιπ. Η νέα πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα εύρος υλικών. «Και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προστεθεί εύκολα στη γραμμή παραγωγής με χαμηλό κόστος» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υλικών.

To λέιζερ δημιουργεί ένα μικροσκοπικό μοτίβο από κουκκίδες (Α. Anastasiou et al. / Scientific Reports)

Ο χρήστης μπορεί να αναγνωρίσει τη μοναδική υπογραφή με φορητό σαρωτή λέιζερ. Στη συνέχεια η μέτρηση συγκρίνεται με τις καταχωρίσεις στο αρχείο του κατασκευαστή για την επιβεβαίωση της γνησιότητας.

Tα PUF βασίζονται σε φαινόμενα ή διαδικασίες που δεν μπορούν πρακτικά να επαναληφθούν επειδή επηρεάζονται από απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες. «Φανταστείτε για παράδειγμα ότι φτερνίζεστε: τα σταγονίδια σχηματίζουν ένα σχέδιο που είναι αδύνατον να επαναλάβεις όσο κι αν προσπαθήσεις» αναφέρει ως παράδειγμα ο δρ Αλεξανδρόπουλος. «Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε άλλη μορφή PUF που αναπτύχθηκε για την ταυτοποίηση πυρηνικών όπλων. Το όπλο ψεκαζόταν με ένα μελάνι που περιείχε νανοσωματίδια και άφηνε μόνιμα σταγονίδια, τα οποία γίνονται ορατά με ένα ειδικό φως. Δεν μπορείς να αντιγράψεις την τυχαιότητα μιας τέτοιας διαδικασίας. Είναι στοχαστική».

Ανεπανάληπτα μοτίβα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τυχαιότητα προκύπτει από τον τρόπο που η ακτίνα λέιζερ αλληλεπιδρά με την επιφάνεια του υλικού για να δημιουργήσει ένα μοτίβο από κουκκίδες. «Η επιφάνεια λιώνει και μετά επαναστερεοποιείται και αφήνει ένα σημάδι με μοναδικά χαρακτηριστικά» εξηγεί ο δρ Αλεξανδρόπουλος. Μάλιστα, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέιζερ βιομηχανικού τύπου, τα οποία ανάβουν σε παλμούς μερικών νανοδευτερολέπτων, ή δισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου, και αφήνουν ορατές ατέλειες. «Τα περισσότερα εργαστήρια σήμερα χρησιμοποιούν πιο σύγχρονα λέιζερ με παλμούς femptosecond ή picosecond που αφήνουν καθαρές τομές» λέει ο ερευνητής.

Εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης δείχνουν ότι κάθε κουκκίδα είναι μοναδική (Α. Anastasiou et al. / Scientific Reports)

Το πρόβλημα με τα PUF αυτού του είδους είναι ότι η τυχαιότητα επηρεάζει όχι μόνο την εγγραφή αλλά και την ανάγνωση, δημιουργώντας πρόβλημα αξιοπιστίας στις μετρήσεις που επιβεβαιώνουν τελικά τη γνησιότητα. «Ακόμα και σε μια φωτοτράπεζα, απολύτως σταθερή και με ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, η μέτρηση δεν είναι ποτέ η ίδια» επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης.

Το πρόβλημα όμως μπορεί να ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον δρα Κωνσταντίνο Μουστάκα, καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, «ο δημιουργός της υπογραφής μετρά 11 διαφορετικές παραμέτρους όπως ο αριθμός και η απόσταση των κουκκίδων, απόκριση σε μη γραμμικά φίλτρα επεξεργασίας εικόνας καθώς και στατιστικές ιδιότητές τους». Οι επόμενες μετρήσεις θα αποκλίνουν σε κάποιες παραμέτρους, όμως η γνησιότητά τους μπορεί να ελεγχθεί χάρη σε αλγόριθμο, ο οποίος έχει ομαδοποιήσει όλες τις μετρήσεις σε έναν χώρο 11 διαστάσεων και αποφασίζει αν η μέτρηση ανήκει σε αυτόν τον χώρο, εξηγούν οι ερευνητές. Ο δρ Μουστάκας επισημαίνει ότι «ο συνδυασμός προηγμένων τεχνικών υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης και νέων τεχνικών στην περιοχή της φωτονικής δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει τη διεπιστημονική βάση για πρωτοποριακές τεχνικές και ερευνητικά αποτελέσματα με άμεση εφαρμογή».

Η τεχνική ελέγχου γνησιότητας προϊόντων έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε επιφάνειες πυριτίου και αργύρου και θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα ανακλαστικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων υλικών, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η εφαρμογή της προτεινόμενης μεθόδου για την ασφάλεια φαρμάκων.Επιπλέον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την ιδέα σε μια άλλη εφαρμογή που απαιτεί μη προβλέψιμες μετρήσεις, τις γεννήτριες τυχαίων αριθμών για κρυπτογραφικές εφαρμογές.

Εκτός από τον δρα Δημήτρη Αλεξανδρόπουλο και τον Κωνσταντίνο Μουστάκα, τη μελέτη υπογράφουν ακόμα οι Αγγελική Αναστασίου και Αναστάσιος Τσάκας (του Τμήματος Επιστήμης Υλικών) και η Ευαγγελία Ζαχαράκη (του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών).

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με απόφαση της αρ. 846ης / 17.01.2023 Συνεδρίασης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, για την υλοποίηση του έργου «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 στο Πανεπιστήμιο Πατρών», που συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο –Ε.Κ.Τ.) και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο της Πράξης  «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 στο Πανεπιστήμιο Πατρών», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Διονύσιο Μαντζαβίνο, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση έργου ως κάτωθι:

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Προθεσμία λήξης Υποβολής Προτάσεων2.2.2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σημείωση: Για την υποβολή προτάσεων, οι υποψήφιοι θα πρέπει πρώτα να κάνουν Registration στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έπειτα να εισέρχονται με τους κωδικούς τους (Login) για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 174955/Ζ1/23-12-2020 (ΦΕΚ αρ.5716/Β’/24-12-2020), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ανακοινώνει την προκήρυξη προγράμματος υποτροφιών με σκοπό τη χορήγηση βραβείων αριστείας σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2021-2022.

Ειδικότερα το βραβείο συνίσταται σε: α) τιμητικό δίπλωμα υπό μορφή παπύρου υπογεγραμμένο από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ και β) εφάπαξ καταβαλλόμενο χρηματικό ποσό χιλίων ευρώ (1.000€).

Το βραβείο απονέμεται στον/στην πρώτο/η σε βαθμολογία πτυχιούχο, εκάστου Τμήματος ΑΕΙ, για το ακαδ. έτος 2021-2022, εφόσον δεν έχει υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών του οικείου ΑΕΙ (τετραετής, πενταετής φοίτηση κ.λπ.) για τη λήψη του πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το βραβείο απονέμεται στον/στην πτυχιούχο, ο/η οποίος/α συμμετείχε και συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων για την εισαγωγή του/της στο Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, τα οικεία Τμήματα ΑΕΙ διενεργούν την επιλογή και αποστέλλουν στο ΙΚΥ το όνομα του/της δικαιούχου για τη χορήγηση Βραβείου Αριστείας από το ΙΚΥ.

Τα στοιχεία των δικαιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αποσταλούν αποκλειστικά από τις Γραμματείες των Τμημάτων εκάστου Ιδρύματος, κατόπιν εγγράφου που θα απευθύνει το ΙΚΥ, στο οποίο θα εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος.

Πληροφορίες παρέχονται από το τμήμα Διαγωνισμών του ΙΚΥ στα τηλ. 2103726346, 2103726395 και 210 3726327 και στα e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..