Κινητικότητα για Σπουδές

Βασικές προϋποθέσεις κινητικότητας για σπουδές

Οι βασικές προϋποθέσεις για την κινητικότητα ενός φοιτητή στo πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ για σπουδές είναι:

 • Ελάχιστη διάρκεια παραμονής 3 μήνες και μέγιστη 12 μήνες.
 • Οι φοιτητές να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο δεύτερο έτος σπουδών.
 • Ύπαρξη Διμερούς Συμφωνίας/Bilateral Agreement με το Ίδρυμα Υποδοχής (ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο).
 • Πλήρης αναγνώριση επιτυχούς παρακολούθησης μαθημάτων (εφαρμογή ECTS). Η αρχή που διέπει τη δράση είναι ότι οι σπουδές στο εξωτερικό αναγνωρίζονται πλήρως στο εκπαιδευτικό ίδρυμα προέλευσης, κυρίως χάρη στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων (ECTS).
 • Συμπλήρωση Συμφωνίας Σπουδών / Learning Agreement όπου προσδιορίζονται τα μαθήματα ή η εκπόνηση διπλωματικής/πτυχιακής εργασίας τα οποία αντιστοιχούν κατά περίπτωση σε 30 ή 60 credits ανάλογα με το χρονικό διάστημα απουσίας (1 ή 2 εξάμηνα).
 • Χορήγηση πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας (Transcript of Records) από το Πανεπιστήμιο Υποδοχής.
 • Απαλλαγή από τα δίδακτρα.

 

Διαδικασία επιλογής υποψήφιων υποτρόφων

Αρχικά, ανακοινώνεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων η έναρξη των διαδικασιών του προγράμματος Erasmus+ για το κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Υποδοχής σύμφωνα με την Κατάσταση των διμερών Συμφωνιών του Τμήματος φοίτησης και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω της Πλατφόρμας Erasmus+: https://erasmus.upatras.gr

H Επιτροπή Erasmus+ του Ιδρύματός μας στην αριθμ. 6/09-03-2011 συνεδρίασή της οριστικοποίησε τα κριτήρια αξιολόγησης για την επιλογή των υποψηφίων για σπουδές.

Βάσει των ανωτέρω υποδείξεων, ο Συντονιστής Erasmus του Τμήματος επεξεργάζεται και αξιολογεί τις αιτήσεις και προβαίνει στην επιλογή. Η τελική κατάσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία των φοιτητών/φοιτητριών, το Πανεπιστήμιο υποδοχής (μία επιλογή), το διάστημα παραμονής στο εξωτερικό και τα μόρια που συγκέντρωσε.

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων αναρτά στο Διαδίκτυο την κατάταξη των φοιτητών σύμφωνα με τη μοριοδότηση των Συντονιστών των Τμημάτων.

 

Πριν την αναχώρηση

Οι φοιτητές ενημερώνονται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων σε προγραμματισμένη συνάντηση (http://delos.upnet.gr/opendelos/player?rid=9d9efa2f).
Επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Υποδοχής φροντίζοντας -με δική τους ευθύνη- για την εμπρόθεσμη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προς το Πανεπιστήμιο Υποδοχής καθώς και για την εξεύρεση στέγασης.

Α) Προς το Πανεπιστήμιο Υποδοχής:

 • Nomination (επίσημη υπόδειξη υποψηφίου Erasmus) από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών προς το Πανεπιστήμιο Υποδοχής (ΠΡΟΣΟΧΗ: εφόσον απαιτείται από το Πανεπιστήμιο Υποδοχής, ο φοιτητής φροντίζει να το ζητήσει εγκαίρως από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών).
 • Student Application Form
 • Learning Agreement
 • Housing Application Form (εφόσον το Πανεπιστήμιο διαθέτει φοιτητική εστία)

καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο απαιτείται από το Πανεπιστήμιο Υποδοχής.

Β) Προς το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων (μέσω της Πλατφόρμας Erasmus+) τα παρακάτω:

Τέλος, φροντίζουν για την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας Ασθένειας από τον ασφαλιστικό τους φορέα υγειονομικής περίθαλψης.

 

Χορήγηση Υποτροφίας

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων χορηγεί στον υπότροφο α' δόση της υποτροφίας Erasmus+ η οποία αντιστοιχεί στο 80% του ποσού που δικαιούται εντός 45 ημερών από την υπογραφή της Σύμβασης και εφόσον έχει κατατεθεί το ποσό της χρηματοδότησης από την Εθνική Μονάδα/ΙΚΥ. Το ποσό της υποτροφίας υπολογίζεται σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του ΙΚΥ (στοιχεία ακαδημαϊκού έτους 2015-2016).

Το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί στο 20% της υποτροφίας θα χορηγηθεί με την επιστροφή του δικαιούχου και αφού προσκομίσει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 • Learning Agreement (Before/During/After mobility)
 • Αναλυτική Βαθμολογία (Transcript of Records) ή Project Evaluation για όσους εκπονούν μέρος πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας
 • Έκθεση Σπουδών (Online Report)

Σε περίπτωση οποιασδήποτε ανάγκης κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό μπορεί να επικοινωνεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων (κ.Δήμητρα Σταματοπούλου, τηλ.: +30 2610 969029, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.(link sends e-mail) )

 

Σχετικά links