O κος Aπόστολος Κουτσιούκης, απόφοιτος του Προπτυχιακού, Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών και νυν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Trinity College επιλέχθηκε ως ένας από τους 600 νέους/νέες επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι συμμετείχαν στο φετινό 74th Lindau Nobel Laureate Meeting που έλαβε χώρα 29 Ιουνίου με 4 Ιουλίου. Συγχαίρουμε τον κο Κουτσιούκή και του ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

 

koutsioukis

Η Δρ. Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος διδακτορικου τίτλου από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάζεται ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας & Καινοτομίας της εταιρείας Μονόλιθος και ανακηρύχθηκε ως 2023 "Woman in Energy" λαμβάνοντας το αντίστοιχο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Sustainable Energy Awards - EUSEW) https://sustainable-energy-week.ec.europa.eu/awards/eusew-2023-awards-winners_en.  

Οι υποψήφιες για το βραβείο θα έπρεπε να ανακαλύψουν τρόπους απεξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από «κρίσιμα υλικά» τα οποία προέρχονται από Τρίτες χώρες. Η υποψηφιότητα της κ. Μοσχόβη αφορούσε σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που ανακάλυψε στην εταιρείας ανακύκλωσης Μονόλιθος σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων, όπως πλατίνα, ρόδιο και παλλάδιο από κελιά καυσίμου και άλλες συσκευές καύσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο.

 
Συγχαίρουμε την κα Μόσχοβη για αυτήν της τη διάκριση και της ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι τόσο δημιουργική στον τομέα της.

 

Επτά Καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών βρίσκονται σε λίστα κατάταξης με τους κορυφαίους σε επιστημονική επιρροή

Η λίστα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (Meta-Research Innovation Center at Stanford), που παρουσιάζει τους επιστημονες με την κορυφαία επιστημονική επιρροή και εκδίδεται από το 2019, επικαιροποιηθήκε πρόσφατα λαμβάνοντας υπόψη το έργο όλων των επιστημόνων μέχρι το τέλος του 2021. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι στην συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν 7 Καθηγητές από το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών. Συγκεκριμένα, οι Καθηγητές (με αλφαβητική σειρά) Ιωσήφ Γαλανάκης, Βασίλειος Γεωργακίλας, Σωτήριος Μπασκούτας, Νικόλαος Μπουρόπουλος, Εμμανουήλ Πασπαλάκης, Μιχαήλ Σιγάλας και Γεώργιος Ψαρράς.

Η συγκεκριμένη λίστα παρουσιάζει μια κατάταξη άνω των 7 εκατομμυρίων επιστημόνων παγκοσμίως από όλους τους τομείς έρευνας και τεχνολογίας (όσων έχουν τουλάχιστον 5 δημοσιεύσεις καταχωρημένες στο Scopus), χρησιμοποιώντας ένα σύνθετο δείκτη, τον composite citation index, που έχει προτείνει η ομάδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο δείκτης αυτός προκύπτει από ένα συνδυασμό απλών και πολύπλοκων επιστημομετρικών δεικτών που λαμβάνονται μια συγκεκριμένη μέρα από το Scopus (κάποιους απλούς, όπως π.χ. αριθμός εργασιών, αναφορών, δείκτης h, αριθμός εργασιών ως μόνος συγγραφέας, σειρά στις εργασίες, αριθμός συν-συγγραφέων, κλπ, αλλά και κάποιους αρκετά πολύπλοκους).

H λίστα συμπεριλαμβάνει τους 100000 κορυφαίους ανεξαρτήτως τομέα έρευνας σύμφωνα με αυτόν τον σύνθετο δείκτη, αλλά επίσης και όλους τους επιστήμονες που βρίσκονται στο 2 % του συγκεκριμένου υποτομέα έρευνας που εργάζονται, πάντα σύμφωνα με αυτό το δείκτη (σύμφωνα με το Scopus υπάρχουν 22 τομείς έρευνας και 176 υποτομείς έρευνας). Η φετινή παγκόσμια λίστα περιέχει κάτι περισσότερους από 195600 επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, ενώ 905 από αυτούς εμφανίζονται με διεύθυνση εργασίας (affiliation) από την Ελλάδα. Η πλήρης λίστα βρίσκεται εδώ: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw
(πίνακας Table_1_Authors_career_2021_pubs_since_1788_wopp_extracted_202209.xlsx).