Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών

Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών

Υποστήριξη Φοιτητών και Φοιτητριών
που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες

Ποιοι φοιτητές και φοιτήτριες υποστηρίζονται από την Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών;
Μέσω της Κοινωνικής Μέριμνας μπορούν να υποστηριχθούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βλ. τον Νόμο 4430/2016 «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία Ανάπτυξη των Φορέων» και τον Νόμο 3699/2008 «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία ή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες»), των οποίων η συμμετοχή στην ακαδημαϊκή ζωή του Πανεπιστημίου εμποδίζεται εξαιτίας κοινωνικών, ψυχολογικών και οικονομικών προβλημάτων ή/και απρόβλεπτων γεγονότων. Επίσης, μέσω της Κοινωνικής Μέριμνας υποστηρίζονται φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αναλυτικότερα, η Κοινωνική Μέριμνα στηρίζει:

Φοιτητές/ριες με κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές δυσκολίες:

-      Φοιτητές/τριες από χαμηλές εισοδηματικές τάξεις

-      Φοιτητές/τριεςοροθετικοί/ές

-      Φοιτητές/τριες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα

-      Φοιτητές/τριες πρώην ή νυν χρήστες/ριες ουσιών

-      Φοιτητές/τριες θύματα ενδοοικογενειακήςβίας

-      Φοιτητές/τριες θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

-      Φοιτητές/τριες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης

-      Φοιτητές/τριες προερχόμενοι απόμειονότητες

-      Φοιτητές/τριες πρόσφυγες/μετανάστες

-      Φοιτητές/τριες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

 

Φοιτητές/ριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:

-      Φοιτητές/ριες με αισθητηριακές αναπηρίες (οπτική και ακουστικήαναπηρία)

-      Φοιτητές/ριες με κινητικήαναπηρία

-      Φοιτητές/ριες με νοητικήαναπηρία

-      Φοιτητές/ριες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος

-      Φοιτητές/ριες με ιατρικάπροβλήματα

-      Φοιτητές/ριες με προβλήματα λόγου καιομιλίας

-      Φοιτητές/ριες με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή/και υπερκινητικότητα

-      Φοιτητές/τριες με παραβατικήσυμπεριφορά

-      Φοιτητές/ριες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ., δυσλεξία, δυσαναγνωσία,δυσαριθμησία)

 

 


Πώς μπορούν οι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, να έρθουν σε επαφή με την Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών;
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φοιτούν στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών μπορούν να υποστηριχθούν από την Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου μέσα από ένα σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες υποστήριξης ενεργοποιούνται είτε μέσα από την άμεση επικοινωνία του φοιτητή ή της φοιτήτριας με την Κοινωνική Μέριμνα (βλ. τη Φόρμα Ωφελούμενου: https://socialwelfare.upatras.gr/beneficiary-form/) είτε μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Κοινωνική Μέριμνα και το Τμήμα (φοιτητές/τριες, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) και απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη προσωπικού του Τμήματος: (α) Καλόσακας Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2610996310, (β) Γαρουφαλής Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 2610997769.


Ποιες διαδικασίες εξασφαλίζουν την εφαρμογή των προτάσεων της Κοινωνικής Μέριμνας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών από όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία;
Οι υποστηρικτικές πρακτικές που παρέχονται από την Κοινωνική Μέριμνα προκύπτουν από τις εξατομικευμένες ανάγκες των ωφελούμενων φοιτητών και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών (https://socialwelfare.upatras.gr/services/). Στην περίπτωση κατά την οποία, οι προτεινόμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες της Κοινωνικής Μέριμνας στοχεύουν στην προώθηση της πρόσβασης και της συμμετοχής του/της φοιτητή/ριας στις ακαδημαϊκές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο Τμήμα, τότε χρειάζεται να ακολουθηθούν οι παρακάτω διαδικασίες:

  1. Η αρμόδια Επιτροπή του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών σε συνεργασία με τον ωφελούμενο φοιτητή και τους επαγγελματίες της Κοινωνικής Μέριμνας ορίζουν, θέτουν σε προτεραιότητα και ενεργοποιούν τις εξατομικευμένες υποστηρικτικές πρακτικές στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών (π.χ., διαλέξεις, Πρακτική Άσκηση, εξετάσεις) και σε διοικητικές και άλλες υπηρεσίες του Τμήματος.
  2. Κατά την οργάνωση και την εφαρμογή του υποστηρικτικού πλαισίου, και εφόσον το επιθυμεί ο ωφελούμενος φοιτητής/φοιτήτρια, ενεργοποιείται το Δίκτυο Εθελοντών Φοιτητών/τριών του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πρόσβαση και η συμμετοχή του/της σε όλες τις εκφάνσεις της ακαδημαϊκής ζωής.

 

Οι αναφερόμενες διαδικασίες υποστήριξης στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απεικονίζεται σχηματικά ως ακολούθως:

socialwelfareGraph

 


Για περαιτέρω ενημέρωση σε σχέση με τους επαγγελματίες της Κοινωνικής Μέριμνας και τις Παρεχόμενες Υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν, επισκεφθείτε την εν λόγω δομή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δια ζώσης
Διεύθυνση: Α’ κτίριο, ισόγειο, πίσω μέρος – Πανεπιστήμιο Πατρών

Εξ αποστάσεως Τηλέφωνο: 2610 969696
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστότοπος: https://socialwelfare.upatras.gr/

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών πιστοποιήθηκε με την ανώτατη διάκριση "Fully compliant"

Για μια ακόμα χρονιά, η Επιστήμη των Υλικών είναι μεταξύ των θεματικών περιοχών που κατετάγησαν και μάλιστα σε αρκετά υψηλή θέση στον διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων ανά θεματική περιοχή για το 2021